Ocean przydatnych informacji o naszym ciele i planecie.
Dieta surowej żywności- dobre czy źle?
Moja siostra pisała artykuł na temat frutarianizmu i diety surowej żywności. W końcu zdecydowałam się krótko z tobą podzielić.
Podczas nauki przeprowadziła wywiady ze 190 przedstawicielami tego rodzaju żywności. W przeważającej części były to kobiety.
Abyś zrozumiał: w codziennym menu nie było całkowicie produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym ryb, produktów mlecznych, jaj),
a wiele z nich zasadniczo spożywa tylko owoce. To dobrze czy źle?
🔺 Całkowity brak białek zwierzęcych (zawiera PEŁNY zestaw aminokwasów), co oznacza, że niektóre aminokwasy z kategorii „niezastąpione”
nie dostają się do organizmu, w wyniku czego: niszczenie własnych białek, a tym samym komórek, które tworzą tkanki i narządy
(w przybliżeniu 0,8 g białka na kg masy ciała, przy czym białko zwierzęce stanowi 50%). To pytanie jest szczególnie istotne dla rosnącego organizmu,
w okresie dojrzewania, w czasie ciąży i laktacji, kiedy potrzebujesz jeszcze więcej białka.
🔺Niewystarczające spożycie pierwiastków śladowych i witamin, zwłaszcza: Ca, Fe, Zn, B2, D, kwas foliowy (PP),
B12 (jak wiadomo, witamina ta występuje tylko w czerwonym mięsie).
🔺 Nadmiar węglowodanów z owoców prowadzi do rozwoju cukrzycy.
🔺 Brak tłuszczów zwierzęcych (i są one podstawą zdrowia reprodukcyjnego kobiet, ponieważ biorą udział w produkcji estrogenu).
🔺W przejściu do dominującego stosowania pokarmów roślinnych dochodzi do alkalizacji krwi, śluzu żołądkowego
(co niekorzystnie uwzględnione na trawieniu, ponieważ enzymy żołądkowe wymagają kwaśnego środowiska).
WYNIK. Fruktoryzmu i diety opartej na surowej żywności jako diety mono nie można uznać za odpowiednie odżywianie ZDROWEGO człowieka
Piękna skóra, figura i „lekkość” to zjawisko przejściowe. Można to osiągnąć w inny sposób. Pomyśl o tym, co dzieje się w twoim ciele.